

THE KENYA NATIONAL EXAMINATIONS COUNCIL

THE 2018 KCSE EXAMINATION TIMETABLE, INSTRUCTIONS & GUIDELINES KNEC/TD/SE/KCSE/TT/18/005

- 1.0 TIMINGS OF PAPERS IN THE 2018 KCSE EXAMINATION AND INSTRUCTIONS TO SUPERVISOR, INVIGILATORS, TEACHERS & CANDIDATES
- 1.1 All first session examination papers will start at <u>8.00 a.m.</u> The start time for second session examination papers is as indicated on the timetable.
- 1.2 The time allowed for each paper is indicated against the name of the paper and **NO EXTRA TIME IS TO BE ALLOWED.** In case of any discrepancy, the time stated on the question paper should be taken as the correct one. Time for reading through questions is part of the time shown on the question paper except where special paper instructions indicate otherwise.
- 1.3 Supervisors and Invigilators are asked to ensure that candidates have written their **names, index numbers** and have signed on their answer scripts before they collect the answer scripts from each candidate while the candidates are advised to ensure that they only take the subjects they are registered for.
- 1.4 Instructions to schools for **231/3**, **232/3**, **233/3**, **236/3** and **441/2** to be opened on **8**th **October 2018**.
- 2.0 DURATION/PERIOD, DATES AND TIMINGS OF 2018 KCSE EXAMINATION PAPERS

ITEM	DAY(S)	PERIOD	ITEM NO.	PAPER	DURATION
2.1	JANUARY TO SEPT. 2018		1.	443/3 Agriculture (Project)	9 months
2.2	MARCH TO SEPT. 2018		2.	451/3 Computer Studies (Project)	7 months
2.3	MARCH TO SEPT. 2018		3.	442/3 Art and Design (Project)	7 months
2.4	MAY TO OCTOBER 2018		4.	444/2 Woodwork (Project)	25 hours
			5.	445/2 Metalwork (Project)	25 hours
			6.	446/2 Building Construction (Project)	25 hours
2.5	MONDAY 22/10/2018 TO		7.	501/3 French (Oral & Braille)	
	FRIDAY 26/10/2018		8.	502/3 German (Oral)	15 minutes per
			9.	503/3 Arabic (Oral)	candidate
			10.	504/3 Kenyan Sign Language (Practical Signing Skills)	
2.6	MONDAY 22/10/2018 TO FRIDAY 26/10/2018		11.	511/1 Music (Practical)	15 minutes per candidate
2.7	THURSDAY 25/10/2018		12.	441/3 Practical Planning Session Home Science (Foods and Nutrition)	30 minutes
			13.	441/3 Practical Planning Session Home Science (Foods and Nutrition) - Large print	30 minutes
			14.	441/3 Practical Planning Session Home Science (Foods and Nutrition) - Braille	1 hour
2.8	TUESDAY 30/10/2018 TO THURSDAY 01/11/2018		15.	441/3 Home Science – Foods and Nutrition (Practical)	1 hour 15 minutes
	, , , , ,		16.	441/3 Home Science – Foods and Nutrition (Practical) Large Print	1 hour 15 minutes
			17.	441/3 Home Science – Foods and Nutrition (Practical) Braille	1 hour 45 minutes

ITEM	DAY(S)	PERIOD	ITEM NO.	PAPER	DURATION
2.9	FRIDAY 02/11/2018	REHEARSAL DAY			
2.10	MONDAY 05/11/2018	8.00 am – 10.30 am (1 st session)	18.	121/1 Mathematics Alt. A	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	19.	121/1 Mathematics Alt. A Large print	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	20.	121/1 Mathematics Alt. A Braille	3 hours
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	21.	122/1 Mathematics Alt. B	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	22.	122/1 Mathematics Alt. B Large Print	2 hours 30 minutes
		8.00 am - 11.00 am (1 st session)	23.	122/1 Mathematics Alt. B Braille	3hours
		11.00 am - 11.30 am		BREAK	30 minutes
		11.30 am – 1.30 pm (2 nd session)	24.	233/1 Chemistry	2 hours
		11.30 am – 1.30 pm (2 nd session)	25.	233/1 Chemistry Large print	2 hours
2.11	TUESDAY 06/11/2018	8.00 am – 10.00 am (1 st session)	26.	101/1 English (Functional Skills)	2 hours
	30,11,1010	8.00 am – 10.00 am (1 st session)	27.	101/1 English (Functional Skills) Large Print	2 hours
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	28.	101/1 English (Functional Skills) Braille	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	29.	101/1 English (Hearing Impaired)	2 hours 30 minutes
		10.30 am - 11.00 am		BREAK	30 minutes
		11.00 am – 1.30 pm (2 nd session)	30.	101/2 English (Comprehension, Literary Appreciation & Grammar)	2 hours 30 minutes
		11.00 am – 1.30 pm (2 nd session)	31.	101/2 English (Comprehension, Literary Appreciation & Grammar) – Large print	2 hours 30 minutes
		11.00 am – 2.00 pm <i>(2nd session)</i>	32.	101/2 English (Comprehension, Literary Appreciation & Grammar) - Braille	3 hours
		11.00 am – 2.00 pm (2 nd session)	33.	101/2 English (Hearing Impaired)	3 hours
2.12	WEDNESDAY 07/11/2018	8.00 am – 9.45 am (1 st session)	34.	102/1 Kiswahili - (Insha)	1 hour 45 minutes
		8.00 am – 9.45 am (1 st session)	35.	102/1 Kiswahili - (Insha) Large Print	1hour 45 minutes
		8.00 am – 10.15 am (1 st session)	36.	102/1 Kiswahili - (Insha) Braille	2 hours 15 minutes
		10.15 am - 10.45 am		BREAK	30 minutes
		10.45 am – 1.15 pm (2 nd session)	37.	102/2 Kiswahili - (Lugha)	2 hours 30 minutes
		10.45 am – 1.15 pm (2 nd session)	38.	102/2 Kiswahili - (Lugha) Large print	2 hours 30 minutes
		10.45 am – 1.45 pm (2 nd session)	39.	102/2 Kiswahili - (Lugha) Braille	3 hours
2.13	THURSDAY 08/11/2018	8.00 am – 10.30 am (1 st session)	40.	101/3 English (Creative Composition and Essays based on Set Texts)	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	41.	101/3 English (Creative Composition and Essays based on Set Texts) Large print	2 hours 30 minutes

ITEM	DAY(S)	PERIOD	ITEM NO.	PAPER	DURATION
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	42.	101/3 English (Creative Composition and Essays based on Set Texts) Braille	3 hours
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	43.	101/3 English (Hearing Impaired)	3 hours
		11.00 am-11.30 am		BREAK	30 minutes
		11.30 am – 1.30 pm (2 nd session)	44.	233/2 Chemistry	2 hours
		11.30 am – 1.30 pm (2 nd session)	45.	233/2 Chemistry Large print	2 hours
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	46.	237/1 General Science	2 hours 30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	47.	237/1 General Science Large print	2 hours 30 minutes
2.14	FRIDAY 09/11/2018	8.00 am – 10.15 am (1 st session)	48.	233/3 Chemistry (Practical)	2 hours 15 minutes
		8.00 am–10.15 am (1 st session)	49.	233/3 Chemistry (Practical) Large print	2 hours 15 minutes
2.15	MONDAY 12/11/2018	8.00 am – 10.30 am (1 st session)	50.	121/2 Mathematics Alt. A	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	51.	121/2 Mathematics Alt. A Large Print	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	52.	121/2 Mathematics Alt. A Braille	3 hours
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	53.	122/2 Mathematics Alt. B	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	54.	122/2 Mathematics Alt. B Large Print	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	55.	122/2 Mathematics Alt. B Braille	3 hours
		11.00 am - 11.30 am		BREAK	30 minutes
		11.30 am – 1.30 pm (2 nd session)	56.	231/1 Biology	2 hours
		11.30 am – 1.30 pm (2 nd session)	57.	231/1 Biology Large print	2 hours
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	58.	236/1 Biology (For the Blind) Braille	2 hours 30 minutes
2.16	TUESDAY 13/11/2018	8.00 am – 10.30 am (1 st session)	59.	102/3 Kiswahili (Fasihi)	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	60.	102/3 Kiswahili (Fasihi)	2 hours 30
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	61.	Large print 102/3 Kiswahili (Fasihi) Braille	minutes 3 hours
		11.00 am – 11.30 am		BREAK	30 minutes
		11.30 am – 2.15 pm (2 nd session)	62.	312/1 Geography	2 hours 45 minutes
		11.30 am – 2.15 pm (2 nd session)	63.	312/1 Geography Large print	2 hours 45 minutes
		11.30 am – 2.45 pm (2 nd session)	64.	312/1 Geography Braille	3 hours 15 minutes
2.17	WEDNESDAY 14/11/2018	8.00 am – 10.00 am (1 st session)	65.	231/2 Biology	2 hours
		8.00 am – 10.00 am (1 st session)	66.	231/2 Biology Large print	2 hours
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	67.	236/2 Biology (For the Blind) Braille	2 hours 30 minutes

ITEM	DAY(S)	PERIOD	ITEM NO.	PAPER	DURATION
		10.30 am – 11.00 am		BREAK	30 minutes
		11.00 am – 1.00 pm <i>(2nd session)</i>	68.	443/1 Agriculture	2 hours
		11.00 am – 1.00 pm (2 nd session)	69.	443/1 Agriculture Large print	2 hours
		11.00 am – 1.30 pm (2 nd session)	70.	443/1 Agriculture Braille	2 hours 30 minutes
2.18	THURSDAY 15/11/2018	8.00 am – 10.30 am (1 st session)	71.	313/1 Christian Religious Education	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	72.	313/1 Christian Religious Education Large print	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	73.	313/1 Christian Religious Education Braille	3 hours
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	74.	314/1 Islamic Religious Education	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	75.	314/1 Islamic Religious Education Large print	2hours 30 minutes
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	76.	314/1 Islamic Religious Education Braille	2 hours 30 minutes 2 hours 30 minutes 2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	77.	315/1 Hindu Religious Education	
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	78.	315/1 Hindu Religious Education Large print	
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	79.	315/1 Hindu Religious Education Braille	3 hours
		11.00 am-11.30 am		BREAK	30 minutes
		11.30 am – 1.30 pm (2 nd session)	80.	565/1 Business Studies	2 hours
		11.30 am – 1.30 pm (2 nd session)	81.	565/1 Business Studies Large print	2 hours
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	82.	565/1 Business Studies Braille	2 hours 30 minutes
2.19	FRIDAY 16/11/2018	8.00 am – 9.45 am (1 st session)	83.	231/3 Biology (Practical)	1 hour 45 minutes
		8.00 am – 9.45 am (1 st session)	84.	231/3 Biology (Practical) Large print	1 hour 45 minutes
		8.00 am – 10.15 am (1 st session)	85.	236/3 Biology (Practical for Blind Candidates) Braille	2 hours 15 minutes
2.20	MONDAY 19/11/2018	8.00 am – 10.00 am (1 st session)	86.	232/1 Physics	2 hours
		8.00 am – 10.00 am (1 st session)	87.	232/1 Physics Large Print	2 hours
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	88.	237/2 General Science	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am <i>(1st session</i>)	89.	237/2 General Science Large print	2 hours 30 minutes
		10.30 am – 11.00 am		BREAK	30 minutes
		11.00 am – 1.30 pm (2 nd session)	90.	311/1 History and Government	2 hours 30 minutes
		11.00 am – 1.30 pm (2 nd session)	91.	311/1 History and Government Large print	2 hours 30 minutes
		11.00 am – 2.00 pm (2 nd session)	92.	311/1 History and Government Braille	3 hours

ITEM	DAY(S)	PERIOD	ITEM NO.	PAPER	DURATION
2.21	TUESDAY 20/11/2018	8.00 am – 10.00 am (1 st session)	93.	443/2 Agriculture	2 hours
		8.00 am – 10.00 am (1 st session)	94.	443/2 Agriculture Large print	2 hours
		8.00 am – 10.30 am	95.	443/2 Agriculture	2 hours 30
		(1 st session)		Braille	minutes
		10.30 am – 11.00 am		BREAK	30 minutes
		11.00 am – 1.45 pm <i>(2nd session)</i>	96.	312/2 Geography	2 hours 45 minutes
		11.00 am – 1.45 pm <i>(2nd session)</i>	97.	312/2 Geography Large print	2 hours 45 minutes
		11.00 am – 2.15 pm (2 nd session)	98.	312/2 Geography Braille	3 hours 15 minutes
2.22	WEDNESDAY	8.00 am – 10.00 am	99.	232/2 Physics	2 hours
	21/11/2018	(1 st session)	33.	202,2,0	
		8.00 am – 10.00 am (1 st session)	100.	232/2 Physics Large print	2hours
		10.00 am - 10.30 am		BREAK	30 minutes
		10.30 am – 1.00 pm (2 nd session)	101.	313/2 Christian Religious Education	2 hours 30 minutes
		10.30 am – 1.00 pm (2 nd session)	102.	313/2 Christian Religious Education Large print	2 hours 30 minutes
		10.30 am – 1.30 pm (2 nd session)	103.	313/2 Christian Religious Education Braille	3 hours
		10.30 am – 1.00 pm (2 nd session)	104.	314/2 Islamic Religious Education	2 hours 30 minutes
		10.30 am – 1.00 pm (2 nd session)	105.	314/2 Islamic Religious Education Large print	2 hours 30 minutes
		10.30 am – 1.30 pm (2 nd session)	106.	314/2 Islamic Religious Education Braille	3 hours
		10.30 am – 1.00 pm (2 nd session)	107.	315/2 Hindu Religious Education	2 hours 30 minutes
		10.30 am – 1.00 pm (2 nd session)	108.	315/2 Hindu Religious Education Large print	2 hours 30 minutes
		10.30 am – 1.30 pm <i>(2nd session)</i>	109.	315/2 Hindu Religious Education Braille	3 hours
2.23	THURSDAY 22/11/2018	8.00 am – 10.30 am (1 st session)	110.	311/2 History and Government	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	111.	311/2 History and Government Large print	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	112.	311/2 History and Government Braille	3 hours
		11.00 am - 11.30 am		BREAK	30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm <i>(2nd session)</i>	113.	565/2 Business Studies	2 hours 30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	114.	565/2 Business Studies Large print	2 hours 30 minutes
		11.30 am – 2.30 pm (2 nd session)	115.	565/2 Business Studies Braille	3 hours
2.24	FRIDAY 23/11/2018	8.00 am – 10.30 am (1 st session)	116.	232/3 Physics (Practical)	2 hours 30 minutes
	•	8.00 am – 10.30 am (1 st session)	117.	232/3 Physics (Practical) Large print	2 hours 30 minutes

ITEM	DAY(S)	PERIOD	ITEM	PAPER	DURATION
	1401/04/	10.00	NO.	4444	
2.25	MONDAY 26/11/2018	8.00 am – 10.30 am (1 st session)	118.	441/1 Home Science	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	119.	441/1 Home Science Large print	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	120.	441/1 Home Science Braille	3 hours
		8.00 am – 9.30 am (1 st session)	121.	442/1 Art and Design	1 hour 30 minutes
		8.00 am – 9.30 am (1 st session)	122.	442/1 Art and Design Large print	1 hour 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	123.	446/1 Building Construction	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	124.	446/1 Building Construction Large print	2 hours 30
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	125.	448/1 Electricity	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	126.	448/1 Electricity Large print	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	127.	450/2 Aviation Technology (Practical)	2 hours 30 minutes
		11.00 am - 11.30 am		BREAK	30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	128.	447/1 Power Mechanics	2 hours 30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	129.	447/1 Power Mechanics Large print	2 hours 30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	130.	449/1 Drawing and Design	2 hours 30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	131.	449/1 Drawing and Design Large print	2 hours 30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	132.	451/1 Computer Studies	2 hours 30 minutes
		11.30 am – 2.00 pm (2 nd session)	133.	451/1 Computer Studies Large print	2 hours 30 minutes
2.26	TUESDAY 27/11/2018	8.00 am – 10.45 am (1 st session)	134.	501/1 French (Listening Comprehension Dictation and Composition)	2 hours 45 minutes
		8.00 am – 11.15 am (1 st session)	135.	501/1 French (Listening Comprehension Dictation and Composition) Braille	3 hours 15 minutes
		8.00 am – 10.00 am (1 st session)	136.	502/1 German (Listening Comprehension and Composition)	2 hours
		8.00 am – 8.50 am (1 st session)	137.	503/1 Arabic (Listening Comprehension)	50 minutes
		8.00 am – 10.00 am (1 st session)	138.	504/1 Kenyan Sign Language (Receptive Skills)	2 hours
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	139.	511/3 Music	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	140.	511/3 Music Large print	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 11.00 am (1 st session)	141.	511/3 Music Braille	3 hours
		11.15 am - 11.45 am		BREAK	30 minutes
		11.45 am – 1.15 pm (2 nd session)	142.	501/2 French (Reading Comprehension and Grammar)	1 hour 30 minutes

ITEM	DAY(S)	PERIOD	ITEM	PAPER	DURATION
			NO.		
		11.45 am – 1.15 pm	143.	501/2 French (Reading Comprehension	1 hour 30
		(2 nd session)		and Grammar) Large print	minutes
		11.45 am – 1.45 pm <i>(2nd session)</i>	144.	501/2 French (Reading Comprehension and Grammar) Braille	2 hours
		11.45 am – 2.15 pm	145.	502/2 German (Grammar and	2 hours 30
		(2 nd session)		Reading Comprehension)	minutes
		11.45 am – 2.15 pm (2 nd session)	146.	502/2 German (Grammar and Reading Comp.) Large print	2 hours 30 minutes
		11.45 am – 2.15 pm (2 nd session)	147.	503/2 Arabic (Composition, Grammar and Comprehension)	2 hours 30 minutes
		11.45 am – 2.15 pm (2 nd session)	148.	503/2 Arabic (Composition, Grammar and Comprehension) Large print	2 hours 30 minutes
		11.45 am – 1.15 pm (2 nd session)	149.	504/2 Kenyan Sign Language (Language Use)	1 hour 30 minutes
		11.45 am – 12.35 pm	150.	511/2 Music (Aurals)	50 minutes
		(2 nd session)	130.	522, 2 Masic (Malais)	Jo minutes
2.27	WEDNESDAY	8.00 am – 10.30 am	151.	441/2 Home Science – Clothing	2 hours 30
	28/11/2018	(1 st session)		Construction (Practical)	minutes
		8.00 am – 10.30 am	152.	441/2 Home Science – Clothing	2 hours 30
		(1 st session)		Construction (Practical)	minutes
				Large print	
		8.00 am – 11.00 am	153.	441/2 Home Science – Clothing	3 hours
		(1 st session)		Construction (Practical) Braille	
		8.00 am – 12.00 noon (1 st session)	154.	442/2 Art and Design (Practical)	4 hours
		8.00 am - 12.00 noon	155.	442/2 Art and Design (Practical)	4 hours
		(1 st session)		Large print	
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	156.	444/1 Woodwork	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	157.	444/1 Woodwork Large print	2 hours 30
		(1 st session)	-5,.	,	minutes
		8.00 am – 10.30 am	158.	445/1 Metalwork	2 hours 30
		(1 st session) 8.00 am – 10.30 am	150	445/1 Metalwork Large print	minutes 2 hours 30
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	159.		minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	160.	447/2 Power Mechanics (Practical)	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	161.	447/2 Power Mechanics (Practical)	2 hours 30
		(1 st session)		Large print	minutes
		8.00 am – 10.30 am (1 st session)	162.	448/2 Electricity	2 hours 30 minutes
		8.00 am – 10.30 am	163.	448/2 Electricity	2 hours 30
		(1 st session)	105.	Large print	minutes
		8.00 am – 10.30 am	164.	449/2 Drawing and Design (Practical)	2 hours 30
		(1 st session)	104.	. 1.5, 2 Drawing and Design (Fractical)	minutes
		8.00 am – 10.30 am	165.	450/1 Aviation Technology	2 hours 30
		(1 st session)	100.	, _ /!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!	minutes
		8.00 am – 10.30 am	166.	451/2 Computer Studies (Practical)	2 hours 30
		(1 st session)			minutes
		8.00 am – 10.30 am	167.	451/2 Computer Studies (Practical)	2 hours 30
		(1 st session)		Large print	minutes

3.0 INSTRUCTIONS AND GUIDELINES TO TEACHERS AND CANDIDATES

3.1 **TEACHERS** are advised to ensure that the candidates read these instructions and guidelines carefully and adhere to them. The candidates should be made aware of the penalties for examination irregularities or misconduct.

3.2 INSTRUCTIONS TO CANDIDATES

- 3.2.1 Avail yourself for searching outside the examination room and be seated at your desk/table 15 minutes before the time fixed for the examination in the various papers. The first session will start at 8.00 a.m. followed by the second session as indicated on the timetable.
- 3.2.2 A candidate who arrives late will be required to give a satisfactory reason to the Supervisor. Only in exceptional circumstances will a paper be given to any candidate who is more than *half an hour* late. Absolute punctuality is essential for all papers.
- 3.2.3 Check the question paper you have been given to confirm that it is the paper you registered for.
- 3.2.4 If an examination paper for which you are not registered is handed to you, or if the questions indicate that a map or other material should also have been provided, inform the Supervisor at once.
- 3.2.5 Attend carefully to any general instructions that may be given on the first page of a paper, e.g. instructions limiting the number of questions that should be answered.
- 3.2.6 Check to ensure that each page of your question paper is printed.
- 3.2.7 Write your name, index number, sign and write the date of the examination on the answer booklet.
- 3.2.8 Write on both sides of the paper, but do not use the margins. Begin the answer to each separate part of a question on a fresh line.
- 3.2.9 Write the number of the question clearly in the left-hand margin at the beginning of each answer. Do not copy the question. Be careful to use the same system of numbering as appears in the question paper. Leave a blank line after the answer to each question.
- 3.2.10 Write your responses in <u>black or blue</u> ink. You may use fountain pen or ball point pen. Pencils should only be used for diagrams. Bring mathematical and drawing instruments for subjects for which they will be needed.
- 3.2.11 Read each question carefully. A lot of time may be wasted in writing down information that is not asked for and no marks will be given for it.
- 3.2.12 Do not spend too much time on one or two questions. Leave yourself adequate time to answer other questions.
- 3.2.13 As soon as notice is given to stop, make sure your name, index number, signature and the date of the examination are written on the answer booklet and then hand it over to the supervisor/ invigilator.
- 3.2.14 KNEC should be notified of withdrawal from the examination not later than 31st May 2018.

3.3 CAUTION TO THE CANDIDATES

- 3.3.1 You are not allowed to leave the examination room before the end of the period allocated to the paper except with special permission from the Supervisor. NO CANDIDATE SO PERMITTED TO LEAVE MAY TAKE A QUESTION PAPER OR ANSWER BOOKLET OUT OF THE EXAMINATION ROOM.
- 3.3.2 Do not leave a sheet of paper you have written on or your answers in such a position that another candidate can read them. You should not give or obtain unfair assistance, or attempt to do so, whether by copying or in any other way, and your work should not show proof of such unfair assistance.
- 3.3.3 No communication whatsoever in whatever manner between candidates or with outsiders is allowed during the examination.
- 3.3.4 You are not allowed to have in your possession or in your proximity while in the examination room, any book, notes, papers or any other materials whatsoever except the correct question papers and any materials expressly authorized by the Kenya National Examinations Council.
- 3.3.5 You may only use mathematical tables printed by the Kenya National Examinations Council, and these should not contain any additional notes except the printed information. If you are using a calculator as permitted by the Regulations, it should be the specified non programmable calculator. If in doubt, check with the Supervisor.
- 3.3.6 You must return immediately to the Supervisor any question paper that has smudges, errors or is badly printed.
- 3.3.7 You must not take any used or unused paper out of the examination room. Any rough work must be done on the official answer booklet and, if not to be submitted with the answers, must be left on the desk to be collected by the Supervisor and destroyed.
- 3.3.8 Any misconduct or causing of disturbance in or near the examination room will be treated as an examination irregularity.
- 3.3.9 For practical papers to be taken in shifts, all candidates taking the examination must avail themselves for confinement. Any candidate who does not present him/herself for confinement will have committed an examination irregularity.
- 3.3.10 Cell phones or any other electronic communication device are prohibited in examination centres. Any candidate caught in possession of a cell phone/any other electronic communication device will have his/her results cancelled.

3.4 PENALTY FOR EXAMINATION IRREGULARITIES

- 3.4.1 The **KNEC Act No. 29** of **2012** Offences and Penalties stated in **Sections 27 to 40** for cases of examination irregularities will apply. Some of the highlights in these **Sections** state that:
 - 3.4.1.1 A candidate who commits an examination irregularity in any paper will have the results for the **WHOLE SUBJECT** cancelled. Such a candidate will not be entitled to a result and will be awarded result "Y" overall.
 - 3.4.1.2 If there is evidence of wide-spread irregularities in any examination centre, the examination results for the whole centre will be cancelled.

3.4.1.3 Any person who:-

- a) gains access to examination material and knowingly reveals the contents, whether orally or in writing, to an unauthorized party, whether a
 candidate or not, will be in violation of Section 27 of the Act and the penalty will be imprisonment for a term not exceeding ten years, or a
 fine not exceeding two million shillings or both;
- b) willfully and maliciously damages examination material will be in violation of **Section 30** of the **Act** and the penalty will be imprisonment for a term not exceeding *five years* or a fine not exceeding *five million shillings* or both;
- c) is not registered to take a KNEC examination but, with intent to *impersonate*, presents or attempts to present himself to take the part of an enrolled candidate will be in violation of **Section 31** of the **Act**, and shall be guilty of an offence and liable to imprisonment for a term not exceeding **two years** or a fine not exceeding **two million shillings** or both and shall be prohibited from taking an examination conducted by or on behalf of the Council for a period of **three years**.
- 3.4.2 Please ensure that you do not commit any examination irregularity to avoid having your results cancelled.

Ag. CHIEF EXECUTIVE OFFICER